Alföldi-Vay Ádám utcai csomópont

Év
2022
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

A Népszínház utcában két csomópont átalakítása kezdődött meg 2020-ban, ami a Kiss József utcai torkolatot és az Alföldi -Vay Ádám utcai csomópontot érintette. Az átalakítás előtt nehezen belátható szögben érkezttek az autók mindkét helyen, ami nemcsak számukra okozott nehézséget, hanem a hatalmas kihasználatlan betonfelületek miatt a gyalogosok számára is veszélyes volt az átkelés. 

Az ideiglenes átalakítást 2020-ban megelőzte egy kérdőíves felmérés, ahol a lakókat a Népszínház utcáról, és az itt lévő csomópontokról kérdeztük. A kérdőívet 340-en töltötték ki, amelyről itt olvashatnak részletesebben. A legtöbben több zöldfelületeket, pihenési lehetőségeket szerettek volna az utcába, és a közbiztonság javítását is sokan említették. 

A beavatkozások egyik célja az volt mindkét csomópont esetében, hogy egyszerű és olcsó eszközökkel, egy sokkal biztonságosabb kereszteződést alakítsunk ki. Valamint a felszabadult terek jobb kihasználását is teszteltük. Így jött létre a Kiss József utcában a széles torkolat szűkítésével egy, az autósok és a gyalogosok számára is jobban belátható kereszteződés. 

Legyen zöld és fenntartható az új Alföldi – Vay Ádám utcai csomópont!

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján elkészültek a Vay Ádám – Alföldi utcai csomópont terve, amit 2022 augusztusában 2 hétig véleményezhették az érdeklődők. A többség zöldfelületeket és fákat kért, de sokan kiemelték, hogy a fenntartásra is fektessen hangsúlyt az önkormányzat.

A csomópont tervezői beszerzését az Openspace Kft. nyerte el, akik 2022 júniusában el is kezdték a csomópont koncepció tervének kidolgozását. A tervek elkészülte után lakossági véleményezés vette kezdetét, ennek során plakátokkal és szórólapokkal hívtuk fel a környéken lakók és területhasználók figyelmét, hogy az elkészült tervekkel kapcsolatban osszák meg velünk a véleményüket, hogy azok még inkább megfeleljenek az igényeiknek. Kikértük a helyi boltok és az Alföldi Átmeneti Szállást véleményét is.

A kérdőív eredményei

A kérdőív összesen 9 kérdésből állt, a kitöltők több helyen is szabadon kifejthették a véleményüket. A kérdőívet összesen 165-en töltötték ki. A válaszadók majdnem fele minden nap érinti a csomópontot, és több mint 88%-a a kerületben lakik. A legtöbben a 25-54 éves korosztályból töltötték ki a kérdőívet, de akadt ennél idősebb és fiatalabb kitöltő is. Ezúton is mindenkinek köszönjük, hogy kitöltötte a kérdőívet, és ezzel hozzájárult a kerület fejlesztéséhez!

A válaszadók több mint 87%-a úgy gondolta, hogy a Vay Ádám utcában eredetileg tervezett játszódombok helyett inkább évelő ágyás legyen, így a játszódomb ötletét elvetettük és további zöldelület tervezését kértük a tervezőktől. 

Arra a kérdésre, hogy melyik ülőbútort tudnák elképzelni a helyszínen, a válaszadók megosztottak voltak. A legtöbben az ülőkavicsra szavaztak, így a török élelmiszerbolt elé ezek kerülnek majd. Viszont mivel a többi ülőbútor is népszerű volt, a tervek véglegesítésénél kombinált megoldást javaslunk majd a tervezőnek.

A kérdőív kitöltői olyan témákra is fel tudták hívni a figyelmünket, amiket eredetileg nem érintettünk, illetve több javaslatot is kaptunk. A többség örülne annak, ha még több fát és zöld felületet tartalmazna a terv, ugyanakkor azt is kérték, hogy a kivitelezés utáni fenntartásra az eddigieknél több figyelmet fordítson az önkormányzat. A tervben jelenleg 19 darab szabadföldbe ültetett fa szerepel és több évelő ágyás, és egy esőkert is létrejön, amelyek mind hűtik majd a csomópontot nyáron. Ezek fenntartása valóban fontos kérdés, ezért erről egyeztetünk a JGK Zrt. munkatársaival.

Felmerült, hogy a mikromobilitási pontnak jobb helye lenne a Népszínház utcához közel, erről már egyeztetünk a tervezővel, hogy helyezze át. Az észrevételeket és javaslatokat, továbbá a Rév8 ezekre adott részletes válaszait itt tekinthetik meg.

Rengeteg észrevételt kaptunk a közterületi hajléktalansággal kapcsolatban, azonban érdemes tudni, hogy ennek a kérdése kerületi, fővárosi és állami szintű szociális és lakhatási megoldást igényel, amelyre egy konkrét közterület tervezése sajnos nem tud megoldást nyújtani. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett az utcai hajléktalanság csökkentése mellett. Az ezzel kapcsolatos konkrét intézkedéseket itt olvashatják el.

Arra a kérdésre, hogy a bemutatott tervekben szereplő berendezési tárgyakon kívül mit látnának még itt szívesen, rengeteg ötlet érkezett. A legtöbben az ivókutat, a hulladékgyűjtőt, a kutyapiszokgyűjtőt, biciklitárolót, árnyékolót javasolták, de volt, aki kamerát, ismeretterjesztő táblát, okosbútort, párakaput, rendőrségi kioszkot, könyvcserélős állványt vagy épp szökőkutat kért. A többség akarata szerint a legtöbb szavazatot kapott eszközöket (ivókút, hulladékgyűjtő, kutyapiszokgyűjtő) átvezetjük a tervekre. 


Jelenleg a beérkezett vélemények alapján a tervek finomhangolása és engedélyeztetése zajlik. Miután lezárul ez a folyamat, elindul a beszerzési eljárás, amely során kiválasztjuk a kivitelezőt és ezután várhatóan 2022-ben elindulhat az építkezés.

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2022
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment