Alföldi-Vay Ádám utcai csomópont

Év
2022
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

A Népszínház utcában két csomópont átalakítása kezdődött meg 2020-ban, ami a Kiss József utcai torkolatot és az Alföldi -Vay Ádám utcai csomópontot érintette. Az átalakítás előtt nehezen belátható szögben érkezttek az autók mindkét helyen, ami nemcsak számukra okozott nehézséget, hanem a hatalmas kihasználatlan betonfelületek miatt a gyalogosok számára is veszélyes volt az átkelés. 

Az ideiglenes átalakítást 2020-ban megelőzte egy kérdőíves felmérés, ahol a lakókat a Népszínház utcáról, és az itt lévő csomópontokról kérdeztük. A kérdőívet 340-en töltötték ki, amelyről itt olvashatnak részletesebben. A legtöbben több zöldfelületeket, pihenési lehetőségeket szerettek volna az utcába, és a közbiztonság javítását is sokan említették. 

A beavatkozások egyik célja az volt mindkét csomópont esetében, hogy egyszerű és olcsó eszközökkel, egy sokkal biztonságosabb kereszteződést alakítsunk ki. Valamint a felszabadult terek jobb kihasználását is teszteltük. Így jött létre a Kiss József utcában a széles torkolat szűkítésével egy, az autósok és a gyalogosok számára is jobban belátható kereszteződés. 

A koncepcióterv véleményezése

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján a Vay-Alföldi utcában is elindult a csomópont tervezése.A Népszínház utcában nagyon kevés a zöldfelület és fák sincsenek, a legközelebbi park a Teleki téren van. Ezért ez a csomópont kiváló lehetőségeket rejt magában, ahol akár több fa is helyet kaphat, emellett esőkerteket is ki lehet alakítani az aszfalt helyén. Így egy forró nyári napon megpihenhet az ember az árnyékban, a térre néző lakásokat pedig hűti is majd az új zöldfelület.

A zöldítésen túl a koncepcióterv másik fontos eleme az Alföldi utca egyirányúsítása a Kun utca irányába.  Ezáltal szeretnénk csillapítani a környék forgalmát. Természetesen az elképzelés szervesen illeszkedik a jelenleg tervezés alatt álló új forgalmi rendbe is.

A tervek végelesítéséhez szeretnénk kikérni a lakosok véleményét is egy online kérdőíven keresztül. A kérdőív ezen a linken érhető el. A kitöltés határideje: 2022. augusztus 10. 

A tervek engedélyeztetését, és a kivitelező beszerzését követően várhatóan még 2022-ben elindulhat az építkezés.

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2022
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment