Bacsó Béla utca

Év
2021-2023
Program
Bacsó Béla utca megnyitása
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

IDEIGLENES ÁTALAKÍTÁS

2021. június és októbere között az Józsefvárosi Önkormányzat ideiglenes forgalmi rendet vezetett be a Bacsó Béla utca, Vásár utca és Bérkocsi utca közötti szakaszán, és átadta a gyalogosok számára az utcát. A tesztidőszak arra szolgált, hogy megnézzük milyen hatással van a környékre az új forgalmi rend.

A projekt egyik célja az volt, hogy a járványhelyzetben minél több szabad teret biztosítsunk a városlakóknak. Másrészt az önkormányzat szeretett volna nagyobb teraszt biztosítani a vendéglátóhelyeket számára, ezzel is segítve őket, ebben a nehéz helyzetben.

A Rév8 kisebb beavatkozásokkal próbálta a szürke aszfalt burkolatú utcát feldobni. A szakasz két végét dézsás növények jelezték, színes girlandok kerültek ki, illetve a lakókkal közösen kifestettük az aszfaltot. Októberben pedig egy Szomszéd ünnepet rendeztünk a Bacsó Béla utcában.

A tesztidőszak után a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaival közösen kérdőíves felmérést végeztünk, ahol megkérdeztük az utca lakóinak véleményét a tesztidőszakról. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, mind az ott lakók és a vendéglátósok részéről. A kérdőívet összesen 444-en töltötték ki. A válaszadók 90%-a egyetért a Bacsó Béla utca érintett szakaszának átmeneti megnyitásával, sőt a többség azt szeretné, hogy a forgalmi rend így maradjon.

A 2021. évi kérdőíves kutatás és a nyár tapasztalatai alapján az Önkormányzat képviselő-testülete 2022 elején hozott döntést az érintett szakasz újbóli megnyitásáról, valamint a Bacsó Béla utca teljes hosszának megújításáról. A felmérés részletes eredményei itt olvashatók.

 

MEGÚJÍTÁS

Az utca Rákóczi tér felőli vége már közel 2 éve gyalogos sétányként működik. A mostani tervek szerint az utca teljes hosszában megújul a Népszínház és a Vásár utca között. A Bacsó Béla egy jó adottságokkal rendelkező utca, hiszen árnyékos és könnyen átszellőzik, a terv pedig ezekre szeretne ráerősíteni. A felújítás után egy valódi klimatizált utca jön létre, az új fáknak, növényágyásoknak és a párakapunak köszönhetően.

A terv célja az is, hogy a felújítás végén egy biztonságos, kerékpáros és gyalogosbarát utca alakuljon ki, megtartva a Rákóczi térhez közelebbi szakaszon a 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett sétálóutcát is. A felújítás után is megmaradnak a mozgatható székek, hiszen az elmúlt 2 év tapasztalatai alapján bevált ez a megoldás. Így a sétány könnyen alakítható, és napközben táncelőadások, társasjáték partik vagy éppen egyszerű baráti beszélgetések színhelye lehet a Bacsó, miközben az itt lakók éjszakai nyugalma is biztosított marad.

A Vásár utca és a Bérkocsis utca között 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett sétálóutca megmarad. Erről is készült egy felmérés, ahol a többség támogatta, hogy a sétálóutca örökre megmaradjon. A tervek szerint a felújítás után a mozgatható székek is megmaradnak, hiszen az elmúlt 2 év tapasztalatai alapján bevált ez a megoldás. Így a sétány könnyen alakítható, és napközben táncelőadások, társasjáték partik vagy éppen egyszerű baráti beszélgetések színhelye lehet a sétány, miközben az itt lakók éjszakai nyugalma is biztosított marad.
Az utca terveit több mint 160-an véleményezték, akiknek 85%-a a Csarnok negyedben vagy a szomszédos negyedek valamelyikében él, A kitöltők több mint fele minden nap, negyede pedig hetente többször is megfordul az utcában. Többségük a 25-44 év közötti korosztályba tartozik, de ennél fiatalabbak is idősebbek is kitöltötték a kérdőívet.

Összességében elmondható, hogy a többség támogatja az utca megújítását. Az emberek még több fát, növényt, kevesebb parkolóhelyet, a zsákutcába kizárólagos lakossági behajtási lehetőséget, forgalomcsillapítást, utcabútorokat, árnyékolást, zajszűrést, rendet és tisztaságot szeretnének. A tisztasággal, a zajjal és a fenntartással kapcsolatos hozzászólásokat mindenképp továbbítjuk a Józsefvárosi Közterület Felügyelet, és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ számára.

Rákérdeztünk, hogy az embereknek vajon tetszett-e, hogy az elmúlt 2 évben színesre festettük az aszfaltot és feldíszítettük a sétányt. A többségének tetszését elnyerte az ötlet, és a felújítás után is hasonló színes útburkolatot szeretnének a Bacsó Béla utca új gyalogos sétányára.

A kérdőívben arra kíváncsiak voltunk, hogy a lakosok támogatnának-e egy automata üzemelésű nyilvános WC-t az utca Népszínház utca felőli végén, ahol most egyébként egy mobil WC üzemel. A válaszadók 79%-a támogatja, hogy legyen egy ilyen köztéri WC az utcában. Ugyanakkor más helyszíneket is javasoltak, mint például a Blaha Lujza tér, a József körút, vagy akár azt is el tudnák képzelni, hogy egy önkormányzati helyiséget nyilvános mosdóvá alakítsunk át. Ezeket a lehetőségeket megvizsgáljuk.

A sétány felülnézeti képe, jobboldalon a Vásár utca, baloldalon a Bérkocsis utca.

A beérkezett lakossági észrevételeket és javaslatokat megtalálják ebben dokumentumban, ahol a Rév8 részletes válaszait is elolvashatják.

A terv főbb jellemzői:

MENETREND

Tervezési időszak
Időpont: 2022. nyár

Tervbemutató és online véleményeztetés
Időpont:
2022. ősz

Megújítás várható kezdete
Időpont: 2023. tavasz

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2021-2023
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment és kivitelezés
Együttműködő partnerek: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ