Bacsó Béla utca

Év
2021-2023
Program
Bacsó Béla utca megnyitása
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

VÉLEMÉNYEZZE A BACSÓ BÉLA UTCA TERVEIT

A Józsefvárosi Önkormányzat megbízásából, és a Rév8 irányításával elkészült a Bacsó Béla utca új terve. Ha kíváncsi, hogy milyen változások várhatók az utcában, most megnézheti őket, és egészen 2022 szeptember 22-ig elmondhatja véleményét a tervekről!

Az utca eleje már közel 2 éve gyalogos sétányként működik, de a tervek szerint az utca teljes hosszában megújul a Népszínház és a Vásár utca között. A Bacsó egy jó adottságokkal rendelkező utca, hiszen árnyékos és könnyen átszellőzik, a terv pedig ezekre szeretne ráerősíteni. A felújítás után egy valódi klimatizált utca jön létre, az új fáknak, növényágyásoknak és a párakapunak köszönhetően.

A terv célja az is, hogy a felújítás végén egy biztonságos, kerékpáros és gyalogosbarát utca jöjjön létre, megtartva a Rákóczi térhez közelebbi szakaszon a 2021-ben még csak tesztjelleggel bevezetett sétálóutcát is. A felújítás után is megmaradnak a mozgatható székek, hiszen az elmúlt 2 év tapasztalatai alapján bevált ez a megoldás. Így a sétány könnyen alakítható, és napközben táncelőadások, társasjáték partik vagy éppen egyszerű baráti beszélgetések színhelye lehet a Bacsó, miközben az itt lakók éjszakai nyugalma is biztosított marad. 

Kérjük, töltse ki az alábbi kérdőívet, és észrevételeivel járuljon hozzá a végleges tervek megalkotásához! A beérkezett javaslatok feldolgozása után az új terveket a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 online felületein mutatjuk majd be.

A kérdőívet itt érheti el: bit.ly/bacsobelautca

Véleményét 2022. szeptember 22-ig várjuk. A terveket szeptember 14-én és 16-án 16:30-kor a Bacsó Béla utcában személyesen is bemutatjuk. Az eseménnyel kapcsolatos bővebb információkat itt éri el.

BACSÓ BÉLA UTCA IDEIGLENES ÁTALAKÍTÁSA

2021 június és októbere között az Józsefvárosi Önkormányzat ideiglenes forgalmi rendet vezetett be a Bacsó Béla utca, Vásár utca és Bérkocsi utca közötti szakaszán, és átadta a gyalogosok számára az utcát. A tesztidőszak arra szolgált, hogy megnézzük milyen hatással van a környékre az új forgalmi rend.

A projekt egyik célja az volt, hogy a járványhelyzetben minél több szabad teret biztosítsunk a városlakóknak. Másrészt az önkormányzat szeretett volna nagyobb teraszt biztosítani a vendéglátóhelyeket számára, ezzel is segítve őket, ebben a nehéz helyzetben.

A Rév8 kisebb beavatkozásokkal próbálta a szürke aszfalt burkolatú utcát feldobni. A szakasz két végét dézsás növények jelezték, színes girlandok kerültek ki, illetve a lakókkal közösen kifestettük az aszfaltot. Októberben pedig egy Szomszéd ünnepet rendeztünk a Bacsó Béla utcában.

A tesztidőszak után a Közösségi Részvételi Iroda munkatársaival közösen kérdőíves felmérést végeztünk, ahol megkérdeztük az utca lakóinak véleményét a tesztidőszakról. A visszajelzések egyértelműen pozitívak voltak, mind az ott lakók és a vendéglátósok részéről. A kérdőívet összesen 444-en töltötték ki. A válaszadók 90%-a egyetért a Bacsó Béla utca érintett szakaszának átmeneti megnyitásával, sőt a többség azt szeretné, hogy a forgalmi rend így maradjon.

A 2021. évi kérdőíves kutatás és a nyár tapasztalatai alapján az Önkormányzat képviselő-testülete 2022 elején hozott döntést az érintett szakasz újbóli megnyitásáról, valamint a Bacsó Béla utca teljes hosszának megújításáról. A felmérés részletes eredményei itt olvashatók.

MENETREND

Tervezési időszak
Időpont: 2022. nyár

Tervbemutató és online véleményeztetés
Időpont:
2022. ősz

Megújítás várható kezdete
Időpont: 2023. tavasz

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2021-2023
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment és kivitelezés
Együttműködő partnerek: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ