Krúdy és Mária utca

Év
2022-2023
Státusz
aktuális
Kategória
közterület-fejlesztés

Elkészültek a Krúdy és Mária utcák egy-egy szakaszának új tervei. A tervek elkészítésénél a fő szempont az volt, hogy minél több szabadföldbe ültett fát tudjunk elültetni, és minél biztonságosabbá váljon a gyalogos közlekedés. A terveket szeptemberben véleményezték a városlakók, jelenleg a tervek véglegesítése zajlik.

​​A terv célja, hogy a Kálvin tértől a Nagykörútig kényelmesen el lehessen jutni gyalogosan. Jelenleg a Lőrinc pap tér és a Nagykörút között a járdák nagyon keskenyek, alig fér el két ember egymás mellet, és babakocsival is nagyon kényelmetlen végigsétálni ezen a szakaszon. A tervezett átalakításoknak köszönhetően akadálymentesen lehet majd eljutni egyik csomópontból a másikba, valamint a Palotanegyed kerékpárral is könnyebben megközelíthető lesz.

A Krúdy utca a József körút irányába nézve.

Mindkét utcában egyoldali parkolási rend lép majd érvénybe, így a járdák sokkal szélesebbek lesznek. A tervek készítésekor szintén fontos szempont volt, hogy a lehető legtöbb fát ültessük el az érintett útszakaszon. Ez azonban a felszín alatt futó közművezetékek miatt nem mindenhol lehetséges. Ahol ez nem oldható meg, oda évelőágyások és cserjék kerülnek, illetve a már meglévő ágyások is részben megújulnak.

A Mária utca a Lőrinc pap tér irányába nézve.

A Krúdy és Mária utcák tervetit több mint 110-en véleményezték személyesen vagy online. A Lőrinc pap téren egy tervbemutatót is tartottunk, ahol a résztvevőkkel átbeszéltük a terveket, és a felmerülő kérdéseket is megvitattuk. 

Sokan támogatják az önkormányzat zöldítő, gyalogos és kerékpárosbarát elképzeléseit, sőt, egyesek  még több fát, kerékpártámaszt, ellenirányú kerékpársávot, teljles sétálóutcásítást kérnek, Azonban néhányan megemlítették, hogy a tervek szerint csökken a parkolóhelyek száma. Többségüket sikerült meggyőzni arról, hogy sajnos az önkormányzat nem tud minden lakó számára parkolóhelyet biztosítani, hiszen a negyed közterületei végesek. Több európai példa is bizonyítja, hogy minél kevesebb egy autó az adott városban, annál élhetőbb, hiszen tisztább a levegő, a gyerekeket szívesebben engedik el gyalog a szüleik és kevesebb a baleset. Arról is beszéltünk, hogy a köztér mindannyiunké, és nem feltétlenül igazságos ha egy parkolóhely elveszi azoktól a teret, akiknek esetleg nincs is autójuk. Sőt, minél több hely szabadul fel, annál több fát ültethetünk! 

Az eddigi tapasztalatok valóban nem voltak pozitívak, de az elmúlt évtizedben sokat fejlődött a technológia, és ez lehetővé teszi, hogy sokkal inkább időtálló díszburkolatot tudjunk lerakni az új utcákban. Így a Palotanegyed egy sokkal egységesebb képet mutat majd, mivel az új burkolat illeszkedik majd a korábbi térkővel lerakott utcaszakaszokhoz. Ezeket a javaslatokat ezért nem fogadtuk be. A javaslatok többsége viszont már szerepel a tervekben, mint például a kereszteződések kiemelése, kerékpártámaszok és hulladéktárolók kihelyezése.

A kérdőívből kiderült, hogy az itt élők számára a tisztaság és a rend is nagyon fontos: sokan szeretnének szemeteseket, kutya wc-t, rendszeres takarítást és karbantartást. Ezek azonban nem fejlesztési, hanem inkább fenntartási kérdések, amelyeket mindenképpen továbbítunk a városüzemeltetésért felelős Józsefvárosi Gazdálkodási Központ felé.


Krúdy utca felülnézeti terve, jobboldalon a Kiscsibész tér, baloldalon a Lőrinc pap tér.

A beérkezett lakossági észrevételeket és javaslatokat megtalálják ebben dokumentumban, ahol a Rév8 részletes válaszait is elolvashatják.

A megújulás során várható főbb változások:

MENETREND

Tervezési időszak
Időpont: 2022. nyár

Tervbemutató és online véleményeztetés
Időpont:
2022. ősz

Megújítás várható kezdete
Időpont: 2023. tavasz

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2022-2023
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment