Losonci tér

Év
2022-2023
Státusz
aktuális
Kategória
közterület-fejlesztés

MILYEN LEGYEN A LOSONCI TÉR?

English below.

A Losonci tér egy olyan tér, ahol naponta rengetegen megfordulnak. Sokan itt laknak, sokan idejárnak bölcsibe vagy suliba, és vannak akik a környéken dolgoznak. Nincs autóforgalom, ezért ez egy nagyon védett és csendes hely. Viszont mégis sokszor olyan üres és barátságtalan. Talán azért, mert sok a beton és kevés a zöld? Hiányzik egy-két pad? Vajon hogy lehetne jobban kihasználni ezt a teret? Milyen funkciók hiányoznak? Mitől lenne szebb a Losonci tér?

A Józsefvárosi Önkormányzat szeretné lépésről-lépésre megújítani a panelházak által körbezárt területet, és szeretné a lakók elképzeléseit is beépíteni a tervekbe. Ezért májusban két közösségi tervezési alkalmat tartottunk, ahol a résztvevőkkel közösen átbeszéltük hol, és hogyan változtassuk meg a teret. Azok számára, akik nem tudtak részt venni személyesen ezeken az alkalmakon, összeállítottunk egy online kérdőívet is.

A közösségi tervezési alkalmakat a Losonci téri játszótéren tartottuk, egy facilitátor segítségével, akinek az volt a feladata, hogy megkönnyítse a beszélgetést. Az eseményeken részt vett az önkormányzat által kiválasztott tájépítész is, aki jelenleg a koncepcióterv elkészítésén dolgozik. Az ő mostani munkáját segítették leginkább a résztvevők javaslatai és tapasztalatai.

Az első alkalommal a leggyakrabban felmerülő probléma az volt, hogy rossz és túl sok a burkolat, nincs elég szemetes, kevés az ülőhely, sok a funkció nélküli tér és nincs minden korosztály számára használható része a térnek, illetve többen említették, hogy rossz a parkolási rend is.

Több fejlesztési irány is felmerült a kiscsoportos beszélgetéseken. A többség még több fát és zöldfelületet szeretne a téren. Ezen kívül felmerült az igény a szabadtéri sportolási eszközök telepítésére (ping-pong, kosárpalánk, sakktábla, futókör, gördeszkapálya). Olyan ülőfelületeket kialakításáról is esett szó, ahol a székek vagy padok egymással szembenéznek, így lehet könnyebben lehet beszélgetni. Elhangzott, hogy lehetne a lakótelepen egy zárható közösségi kert, illetve egy fedett közösségi tér, ahol akár eső esetén is lehet találkozni. A közbiztonság javítása érdekében sokan kérték, hogy a közvilágtás javításán dolgozzunk, illetve a tér átláthatóságán.

A második alkalom célja az volt, hogy a fent említett funkciókat hol helyezzük el a Losonci téren. Négy fontos helyszín merült fel: az iskola bejárata, a lakótelep Szigony utcai bejárata, a játszótérrel szemben lévő burkolt felület és Szigony utca Losonci tér felőli parkoló melletti kihasználatlan burkolt felület.

A Szigony utcai bejárathoz több zöldfelületet, fákat, virágokat és magaságyásokat kért a közösség, a parkoló melleti térre mezitlábas sétányt, több ülőfelületet és szemetest szerettek volna a résztvevők. Felmerült még a fal- és kerítészöldítés is. A játszótérrel szembeni területen merült fel a leginkább a játékos közterület sporteszközökkel, és a burkolat feltörése. Az iskola bejáratához is több zöldet és ülőfelületet kértek a résztvevők.

Azok akik nem tudtak eljönni ezekre az alkalmakra, egy online kérdőív kitöltésével szólhattak bele abba, milyen legyen a Losonci tér. Kiderült, hogy a kitöltők jelentős része csupán áthalad a területen, de sokan intézik itt a

bevásárlást, és a játszóteret is sokan látogatják. Pihenőhelyként viszont nem igazán használják a területet. A válaszadók itt is a zöldfelületek növelését, és jobb utcabútorokat szerettek volna. Ez is jelzi, hogy jelenleg nem igazán tudják közösségi térként használni a teret.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 a Losonci téri lakókkal való beszélgetések alapján úgy látja, hogy érdemes újragondolni a magas épületek közötti területeket, hogy az itt élők ne csak áthaladásra, hanem közösségi helyként is használhassák a teret. Jelenleg ezen dolgozik a tájépítész tervező, és amint elkészült, bemutatjuk a terveket. Ha kiváncsi a közösségi tervezések és a kérdőív részletes eredményeire, olvassa el az összefogalót itt.

MENETREND

I. közösségi tervezési alkalom
Időpont: 2022. május 12. 17:30-20:00 óra
Helyszín: Losonci téri játszótér
Esőhelyszín: Lehetőségek tere (Práter utca 63.)
Facebook esemény: https://fb.me/e/2uQ012J8k
Beszámoló a közösségi tervezésről itt olvasható.

II. közösségi tervezési alkalom
Időpont: 2022. május 26. 16:00-19:30 óra
Helyszín: Losonci téri játszótér
Esőhelyszín: Lehetőségek tere (Práter utca 63.)
Facebook esemény: https://fb.me/e/3jExWAYYm

Tervezési időszak
Időpont: 2022. nyár

Megújítás kezdete
Időpont: 2022. ősz

PROJEKT ADATOK

Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: projektmenedzsment
Együttműködő partnerek: Lehetőségek tere


WHAT SHOULD LOSONCI TÉR BE LIKE?

Losonci square is frequented by a lot of people. Many live here, others come here to go to school or kindergarten, still others work in the area. The square is closed from cars and traffic, so it is a very sheltered and quiet space – yet often it can appear empty and unfriendly. Maybe because there is so much concrete and so little green? Or there is a lack of benches? How could this place be put to better use? What are its missing functions? What would make Losonci square more attractive?

The Municipality of Józsefváros would like to renew the area enclosed by the prefabs step-by-step, taking the ideas and wishes of locals into consideration throughout the planning process. In May, we will hold two participatory events, where, together, we will define points of intervention to improve the square.

For those who are unable to attend the events in person, we put together an illustrated online survey, where they can express their views. The survey is accessible here.

TIMETABLE

I. Participatory Planning event
Date: May 12, 2022 from 5:30 pm to 8:00 pm
Location: Losonci Square playground
Alternative location in case of rain: Lehetőségek tere (Práter utca 63.)
Facebook event: https://fb.me/e/2uQ012J8k

II. Participatory Planning event
Date: May 26, 2022 from 4:00 pm to 7:30 pm
Location: Losonci Square playground
Alternative location in case of rain: Lehetőségek tere (Práter utca 63.)
Facebook event: https://fb.me/e/2uQ012J8k

Planning period, plan presentation and comment period
Date: Summer 2022

Start of renewal
Which depends on the planning and permitting process.
Date: Autumn 2022

PROJECT DATA

Funding: municipal resource
Role of Rév8: project management
Collaborating partners: Lehetőségek tere