Tolnai kert

Év
2020-2022
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

A Tolnai Lajos utca 23. alatt található zsebpark megújítása a VIII. kerületben jelenleg futó városfejlesztési projektek egyike; célja minőségi pihenésre alkalmas, közösség által fenntartott zöldterület kialakítása.

A pihenőkert 2020 szeptemberében nyílt meg a látogatók számára a Józsefvárosi Önkormányzat döntése alapján, melyet a csarnok negyedi zöldfelületek hiánya indokolt. A korábban közösségi kertként funkcionáló Tolnai kert sokáig alulhasznosított volt, így viszont lehetőség nyílt egy olyan hely kialakítására, ahol zöld környezetben lehet kikapcsolódni a sűrűn beépített városrészben.

A közösségi tervezési folyamat részként kérdőív formájában fejthették ki a környékbeliek, hogy milyen Tolnai kertet képzelnek el a jövőben. Emellett a Tolnai kert barátai Facebook-csoport virtuális platformot ad egymás véleményének, ötleteinek megismerésére. A kérdőív, a kerttel szomszédos lakóház bérlőivel folytatott interjúk és a Facebook-csoport alapján kirajzolódtak azok a fő kérdések, melyet a kert köré épülő közösség a személyes és online fórumok során vitat meg, kompromisszumos megoldásokat keresve.

A kert kis léptékű, a közösséget aktívan bevonó akciókon keresztül újul meg. Többek között új külsőt kap a kerítés, dúsabb lesz a növényzet, és több helyre lehet majd leülni. A beavatkozásokat a kerthasználók folyamatosan tesztelhetik. Ezen kívül a magaságyásokat az érdeklődők örökbefogadhatják.

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2020-2022
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: Projektmenedzsment
Együttműködő partnerek: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK)
Honlap: Csarnoknegyed.hu
Facebook csoport: Tolnai kert barátai