Tolnai kert

Év
2020-2022
Státusz
aktuális
Kategória
helyteremtés

A Tolnai kert egy eldugott zsebpark a Csarnok negyedben, amely 2020 óta szabadon látogatható bárki számára. A Józsefvárosi Önkormányzat úgy döntött, hogy a korábban zárt közösségi kertből egy mindenki számára nyitott pihenőkertet alakít ki. A Tolnai kert egy kísérleti terep, ahol az önkormányzat a lakók bevonásával szeretné megújítani a kertet. A cél egy olyan pihenőkert kialakítása volt, amit a lakók magukénak éreznek és gondoskodnak róla.

A korábban közösségi kertként funkcionáló Tolnai kert sokáig üresen állt, így viszont lehetőség nyílt egy olyan hely kialakítására, ahol zöld környezetben lehet kikapcsolódni a sűrűn beépített városrészben. 

Kert megújításának megalapozása érdekében kérdőív formájában fejthették ki a környékbeliek, hogy milyen Tolnai kertet képzelnek el a jövőben, emelett elindult a Tolnai kert barátai Facebook-csoport. A kérdőív eredménye elérhető ebben a dokumentumban. A kérdőív, a kerttel szomszédos lakóház bérlőivel folytatott interjúk és a Facebook-csoport alapján készítettünk egy javaslatot a kert hasznosítására, amit itt olvashatnak. 

2022 elején új burkolatot kapott a kert, mivel több olyan visszajelzés is érkezett, hogy ha esik az eső, akkor nagy a sár. Így kényelmesen el lehet sétálni az ágyásokhoz, padokhoz és az új tárolóhoz is, ahol a kertészek találnak lapátot, gereblyét, locsolókannát és egyéb hasznos eszközt. Az új piknikasztaloknál már lehet társasozni vagy uzsonnázni, és hamarosan a kerítés is új színt kap. A magaságyások ebben a szezonban is gazdára találtak, és a komposztmestereknek köszönhetően a közösségi komposztáló is elindult. A friss zöldfelületek megóvása érdekében a kert kutyával nem látogatható. 

2022-ben volt már előadás a méhek életéről, beszélgettünk a madarakról és a fákról is, és volt olyan is aki a születésnapját tartotta a kertben. A piknikasztaloknál megjelentek napközben a laptopokkal dolgozó környékbeliek, a fákon pedig egyre több madarat látni mostanában.

PROJEKT ADATOK

Megvalósítás időszaka: 2020-2022
Finanszírozás: önkormányzati forrás
Rév8 szerepe: Projektmenedzsment
Együttműködő partnerek: Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Zrt. (JGK)
Honlap: Csarnoknegyed.hu
Facebook csoport: Tolnai kert barátai